Guide: Vælg den rigtige feltseng

Guide: Vælg den rigtige feltseng

januar 21, 2022 Slået fra Af snobrod.dk

Outdoor-livet tiltrækker flere og flere, men samtidig er det ikke alle der vil gå på komprosmis med komforten af at lave mad og sove udendørs. Der bliver lavet flere og flere produkter der gør udendørs overnatning mere komfortabelt, et af dem er feltsengen.

Feltsenge har eksisteret i mange år og stammer oprindeligt fra militæret hvor soldater har brugt det til sove på ude i felten. Nu er den blevet forbedret igen og igen og efterhånden kan man få dem så lette og komfortable, at det føles som om man sover i en seng.

Vælg den rigtige størrelse på din feltseng

Der er flere ting at være opmærksom på når man købe en feltseng, men en af de vigtigste er at vælge den rigtige størrelse feltseng. Her er det ikke så meget den fysiske størrelse, men en feltseng der kan holde til din fysiske størrelse.

Feltsenge er langt fra ligeså solide som rigtige senge og derfor de heller ikke bære uanet vægt. Samtidig forsøger man altid fra producenternes side at lave dem så lette som muligt, da det ofte er noget man skal ud at vandre med, f.eks. på telttur, men det betyder også at stellet bliver en anelse mere skrøbeligt.

Din vægt

En klassisk feltseng har en bæreevne på op til 120 kg, men man kan få feltsenge med en bæreevne på op til 150 kg. Derfor skal du være opmærksom på din vægt når du køber en feltseng.

Din højde (og bredde)

Nogle feltsenge fås i flere størrelser, en standardstørrelse og en med ekstra længde og bredde. Her skal du igen være opmærksom på din egen højde og drøjde og sikre dig at du kan være i feltsengen.

Er i ude at vandre som par, så er det faktisk også muligt at få dobbelt feltsenge, så I kan lave mad over bål og efterfølgende kan ligge i samme seng.

Feltsengens vægt og dimensioner

Sidst men ikke mindst skal du se på hvad feltsengen vejer. Nogle feltsenge er lavet med 100% fokus på minimal vægt og vejer derfor kun lige over et kilo og andre har mere fokus på komfort og vejer derfor 4-5 kg.

En ting er at sengens udfoldede mål skal passe til dine liggemål, men de sammenfoldede mål skal også passe til din oppakning. Igen er der tænkt mere praktisk og småt ved nogle feltsenge, typisk de samme der vejer lidt, mens andre er meget klodsede og store el. lange i sammenfoldet tilstand.

Skal du på vandretur skal du have en feltseng det fylder så lidt som muligt og vejer så lidt som muligt, da du selv skal bære vægten. Er der tale om en campingferie hvor i køre fra sted til sted i bil, så er vægten og størrelsen muligvis mindre vigtigt.

Feltsenge med madras for ekstra god komfort

Når først du har valgt en feltseng som din seng at sove på ude i naturen, så er du allerede gået den mere komfortable vej, men faktisk kan du gøre den mere komfortabel endnu. Der er to måder hvorpå du kan gøre dette:

  • Købe en feltseng med madras
  • Købe et oppusteligt liggeunderlag

Der er nemlig nogle feltsenge der fås med madrasser og som derfor er særligt komfortable, men du kan også nemt gøre den mere “senge”-agtig ved at købe og lægge et oppusteligt liggeunderlag ovenpå feltsengen.

Omkostningen ved en mere komfortabel feltseng er at du får en del ekstra vægt at slæbe rundt på, men måske det vejer op for dig at få en bedre søvn på denne måde? Det er en vurderingssag.

Prøv en feltseng før du køber

Feltsenge fås rigtig mange steder online og kan derfor ikke prøves først, udover den 14 dages fortrydelsesret der gælder alle produkter i Danmark. Men du kan også finde feltsenge i nogle fysiske butikker, både store varehuse og mindre outdoor butikker, og her har du mulighed for at prøve dem først.

  • Biltema
  • Harald Nyborg
  • THansen
  • Spejdersport
  • Friluftsland
  • Eventyrsport

Fordelen ved at se og prøve en feltseng først er at du kan vurdere hvor godt du i det hele taget vil sove i sådan en seng frem for på et klassisk liggeunderlag, men du kan også føle vægten og se præcis hvor meget den fylder i din oppakning. Et godt råd er at tage din rygsæk med og test hvordan feltsengen kan sidde på den og om den sidder ugenerende.
Du kan også finde mange forskellige feltsenge i outdoor webshops og du kan få et samlet overblik over feltsenge og tilbehør på Feltsenge.dk der har været med til at udarbejde denne artikel.